Sign Company
De dolfijn 34 | 1601 MG Enkhuizen
T (0228) 351960 | F (0228) 351961copyright | disclaimer

neonNeon, De basis


Wat is neon ?


Precies, neon is een edelgas. Maar binnen de lichtreclamebranche, wordt hier, een op maat gemaakte lamp die bestaat uit een met gas gevulde buis mee bedoeld. Sommige lampen, welke een rode gloed geven zijn vaak gevuld met neongas.
Op een paar artistieke uitzonderingen na, wordt dergelijke verlichting opgebouwd uit glas gevormde buis. Dergelijke reclames worden vaak neon of neonreclame genoemd.
Maar, waarom wordt nu glas gebruikt ? Glas en kunstlicht gaan al samen sinds de middeleeuwen. Tot op heden is glas het enige materiaal dat fysiek en economisch het best in staat is om het neongas zuiver te houden gedurende zijn operationele leven.

Omdat neonglas in verschillende diameters verkrijgbaar is (doorgaans van 8 tot 25 mm) kan de juiste diameter voor de specifieke toepassing gekozen worden.
Zoals bij iedere lamp, moet ook het neonglas twee aansluitpunten hebben om een gesloten elektrisch circuit te vormen.
De aansluitpunten (ook wel elektroden genoemd) tussen de kabel en het gas in de buis, worden op de uiteinden van de buis bevestigd. Een neonglassysteem moet dan ook bestaan uit een aaneen gesloten buis.
De vormen van een tekst of logo, worden ten behoeve van de glasblazer omgezet naar een glastekening. Het buigen van rechte buis naar de gewenste vorm van logo of tekst vereist enorme vakmanschap en constante training. Om glas te kunnen vormen moet de buis verhit worden tot een bijna vloeibare vorm. Een typisch neonornament, het figuur wordt gemaakt van aaneengesloten buis, de verbindende stukken zijn na de fabricage zwart afgelakt.
Door het ontbreken van een geleider in de vorm van metaal tussen de twee elektroden, dient het neongas ontstoken te worden en te functioneren met behulp van een hoge spanning. Hiervoor wordt een speciale neon transformator gebruikt, die de netspanning van 220/230 volt transformeert naar het benodigde hogere voltage.
In verband met het hoge voltage dient de producent en/of leverancier van neonapparaten en neoninstallaties zich ervan te overtuigen, dat alle mogelijke voorzorgsmaatregelen genomen zijn om letsel of materiele schade die hierdoor kunnen ontstaan te voorkomen. In september 1998 is dan ook de normering EN 50107 van kracht geworden. Deze Europese norm specificeert de vereiste en methodes van installatie van reclames en verlichte ontladingsbuizen opererend van uitgangsspanning boven 1000 V tot 10.000 V in onbelaste toestand, inclusief de
elektrische componenten en bekabeling. Vraag hiernaar of de producent en/of leverancier zich hier aan conformeert.
Zoals iedere elektrische reclame, dient ook een neonreclame periodiek onderhouden te worden. Vuil, stof en andere resten dienen verwijderd te worden, alle elektrische delen en verbindingen dienen op zijn minst jaarlijks geïnspecteerd te worden door vakbekwame mensen.

Probeer nooit zelf een installatie te servicen, zelfs geen kleine raamornamenten.


Bron: Time Lichtreclame - Adviesbureau

voorbeelden met toepassing van neon.