Sign Company
De dolfijn 34 | 1601 MG Enkhuizen
T (0228) 351960 | F (0228) 351961copyright | disclaimer

LED verlichtingWat is een LED eigenlijk.


Simpel gezegd is de Light-Emitting Diode in tegenstelling tot de gloeilamp opgebouwd uit een vaste massa, en heeft dus geen vacuüm of gas nodig om tot ontbranding te komen. Het bevat een in vaste vorm omgezette legering, die geplaatst is in een reflecterende behuizing. Deze legering is chemisch verbonden met dunne draadjes en dan ingegoten in een kunststof epoxy.
Op het moment dat men elektrische spanning op de draadjes zet, zal de legering hierop reageren. Een klein deel van deze energie zal zich vertalen als warmte maar het grootste gedeelte zal omgezet worden naar licht. Het spreekt voor zich dat elke legering haar eigen kleur voortbrengt. Waarbij iedere kleur haar eigen levensduur en helderheid heeft.

De perfecte lichtbron.


De afgelopen 50 jaar hebben TL-verlichting en gloeilampen in de meeste reclame-uitingen voor de verlichting gezorgd. Ze geven voldoende licht, maar ze hebben ook ieder hun specifieke problemen. Gloeilampen met hun gevoelige gloeidraad hebben een korte levensduur en zijn zeer kwetsbaar. Speciaal ontwikkelde verlichtingsbronnen voor buitentoepassing kunnen een levensduur tot +/- 5000 uur behalen. Dit betekent dat deze verlichting relatief vaak vervangen dient te worden en dus hoge onderhoudskosten met zich mee brengt. Moderne LEDís kunnen een levensduur van 100.000 uur halen waarbij de lichtintensiteit nauwelijks afneemt.
Een niet minder belangrijk gegeven is dat LED verlichting extreem zuinig is in energieverbruik.

Toepassing door de reclame-industrie.


Voor toepassing door de reclame-industrie staat de ontwikkeling van de LED niet op zich. We zien dan ook dat er speciale acrylaten op de markt komen die inspelen op de lichtkarakteristieken van de LED. Een flexibele en degelijke toepassing in bijvoorbeeld doosletters staat nog in de kinderschoenen. Verder is de toepassing van LED-verlichting bij aanschaf nog relatief duur. Op het moment dat dit soort problemen overwonnen zijn, zal de LED zeker een prominente plaats krijgen, met name op die plaatsen die moeilijk bereikbaar zijn, of juist vanwege de wensen en
maatvoering die geen andere lichtbron toelaten.

LEDs in opmars in de reclame-industrie.


De Light-Emitting Diode heeft een trage ontwikkeling doorgemaakt sinds 1976 toen de eerste toepassing binnen de lichtreclame-industrie in de vorm van een rood oplichtende lichtkrant plaatsvond.
In de jaren '80 kwamen er meer kleuren beschikbaar, naast rood ook geel-groen en amber of natuurlijk combinaties hiervan. Tot dan had deze LED technologie alleen nog maar haar toepassing in binnensituaties. Eind jaren '80 kwam hier verandering in en kwamen er LEDís op de markt voor buitentoepassingen, overigens in eerste instantie wel alleen maar in de rode kleur maar niet veel later in de eerder genoemde kleuren.
In de jaren '90 verschenen de eerste true-color LED displays, wat mogelijk werd met de ontwikkeling van blauwe en groene LED's. Deze kleuren waren nodig om een goed video medium te realiseren. Zo rond 1996 zijn de blauwe en groene LED's zover uitontwikkeld dat ze voldoende lichtintensiteit hebben om toegepast te worden in videoschermen en fullcolour animatie displays.

Bron: Time Lichtreclame - Adviesbureau