Sign Company
De dolfijn 34 | 1601 MG Enkhuizen
T (0228) 351960 | F (0228) 351961copyright | disclaimer

neonglas productieVerschillen in neon glasproductie.


De productie van neonglas is over de gehele wereld verschillend, als gevolg van regulering, gebruik van materialen en fabricagetechnieken. Ondanks dat Europa en kleinere afzetmarkt heeft ten opzichte van de verenigde staten is de neontechniek van een hogere kwaliteit, maar deze is dan ook gebaseerd op een uitgebreide traditie.

Neon is een Franse uitvinding en ondanks dat de toepassing zich snel heeft verspreid over de wereld, is het opvallend dat de productie ervan in een besloten kring heeft plaatsgevonden. De kennis werd overgedragen van vader op zoon. Men had weinig mogelijkheden om technieken van anderen te leren, omdat niemand hun kennis wilde delen. Dit is tot op de dag van vandaag nog steeds te merken.

Over de gehele wereld worden verschillende branders gebruikt om het neonglas te
vervaardigen. Zo gebruikt men alléén in de verenigde staten de zogenaamde crossfire brander. Terwijl men in Nederland juist de fakkel gebruikt om dezelfde resultaten te behalen. Hierdoor zien we over de wereld heen verschillende soorten uitvoeringen in het buigen van het glas

De typisch Amerikaanse stijl van glasbuigen laat zich herkennen aan de ronde bochten in het glaswerk. Terwijl als men naar het Duitse of Engelse glaswerk kijkt vallen de scherpe hoekige bochten op, alsof men het glas onder 45º heeft gesneden en weer aan elkaar heeft gesmolten. Niet alleen de techniek van het buigen van het glas is verschillend over de gehele wereld, maar ook de gebruikte materialen. Met name het glas, vandaag de dag zijn er meer dan 40.000 verschillende soorten technisch glas.

Van deze is het loodglas het meest populair, bij het maken van neon reclames. In een aantal Europese en voormalig Sovjet landen is het niet meer toegestaan om met loodglas te werken, en werkt men met sodalime glas. Dit glas is echter wel moeilijker te bewerken, omdat het smeltpunt hoger ligt, terwijl het smelttraject aanzienlijk korter is. Het vraagt dan ook een grotere vaardigheid van de glasblazer, met name als het gaat om glasbuizen met een grotere diameter.


Bron: Time Lichtreclame - Adviesbureau