Sign Company
De dolfijn 34 | 1601 MG Enkhuizen
T (0228) 351960 | F (0228) 351961copyright | disclaimer

neon en beveiligingNeon en beveiligingen


Aardlekbeveiliging

De aardlekbeveiliging is een zakenbeveiliging en dient als brandbeveiliging. De oorzaak dat er brand ontstaat in een lichtreclame is meestal een elektrische ontlading naar aarde waardoor een vlamboog ontstaat. Een aardlekbeveliging voorkomt dat de vlamboog zich kan voortzetten. Binnen 0,2 seconden schakelt de transformator of installatie uit door het verbreken van de primaire voeding. De aardlekbeveiliging voor het hoogspanningscircuit mag niet verward worden met een standaard aardlekschakelaar zoals je die in de meterkast vindt voor het net (primaire voeding) Deze schakelaar biedt geen bescherming tegen aardlek aan de hoogspanningszijde (secundaire zijde)

Nullastbeveiliging

De nullastbeveiliging is een persoonsbeveiliging. De schakeling is bedoeld om te voorkomen dat men bij onderbreking van het secundaire circuit, bijvoorbeeld door buisbreuk, in aanraking kan komen met een stroomvoerend deel. Als er een onderbreking in het hoogspanningscircuit ontstaat, schakelt de primaire voeding door het inwerking treden van de nullastbeveiliging uit.

Isolatiehoes

Ontworpen om geplaatst te worden over de blootgestelde hoge spanningsdelen van glas elektrodes of over kabeleinde . Alle hoogspanningsverbindingen dienen beschermd te worden door middel van isolatiehoes. De isolatiehoes dient volgens de norm gemaakt te zijn uit isolerend materiaal, bestand tegen UV straling, ozon en hittebestendig. In de praktijk worden vrijwel altijd elektrodehoezen van siliconenrubber gebruikt.

Toepassing

Open neon Verzamelnaam voor opliggend neon, contouren (omlijning) e.d. Met andere woorden die situatie waarin men de neonbuis kan aanraken.

Gesloten neon Verzamelnaam voor doosletters, lichtbakken, met acrylaat afgeschermde systemen. Met andere woorden die situatie waarin men de neonbuis niet kan aanraken. Bij gesloten neon die gesitueerd is zowel binnen als buiten handbereik dient altijd de isolatiehoes en de aardlekschakelaar toegepast te worden. Bij open neon binnen handbereik dient naast de isolatiehoes en de aardlekschakelaar ook een nullastschakelaar en omkasting die voldoet aan IP 2x toegepast te worden. Bij open neon buiten handbereik eveneens een isolatiehoes en aardlekschakelaar met daarnaast de keuze tussen een nullastschakelaar of omkasting die voldoet aan IP 2x.

*Bovenstaande is van toepassing op lichtreclame-installaties waarbij de transformator een ontsteekspanning heeft tussen 1000 – 10.000 Volt.

Bron: Time Lichtreclame - Adviesbureau