Sign Company
De dolfijn 34 | 1601 MG Enkhuizen
T (0228) 351960 | F (0228) 351961copyright | disclaimer

digitale print techniekenDigitale full color print technieken


Er zijn verschillende technieken beschikbaar voor het maken van een digitale full color print. Iedere techniek heeft haar specifieke voor en nadelen. Het is dan ook van belang om vooraf te bepalen wat de doelstelling is bij een project. Aan de hand van de doelstelling kan gekozen worden welke techniek het beste toegepast kan worden. Er zijn een aantal basis richtlijnen die je kunt aanhouden bij deze keuze.

Inktjet.

Over het algemeen hebben deze prints een hoge resolutie en zijn goed in te zetten voor grote afbeeldingen bij kleine oplagen. De prints worden voornamelijk gebruikt voor binnentoepassingen, al zijn er tegenwoordig inkten op de markt met een hoge pigmentatie waardoor een levensduur van 2 jaar gegeven kan worden op buitentoepassingen.

Thermisch.

Over het algemeen hebben deze prints een hoge resolutie, en zijn goed in te zetten voor kleine afbeeldingen bij kleine oplagen. Een goede keuze als de te printen afbeelding meer spotcolor behoeft dan full color. Zonder extra beschermende laminering is een levensduur tot 5 jaar in een buitentoepassing haalbaar.

Elektrostatisch.

Deze prints hebben een hoge resolutie, en zijn goed in te zetten voor grote formaten bij middelmatige of grote oplagen. Een goede keuze voor lange termijn buitentoepassing.

Fotografisch.

Dit geeft zonder meer de hoogste resolutie, goed in te zetten voor grote formaten bij kleine oplagen. Afhankelijk van de plaatsing zal na ongeveer 1 jaar verkleuring optreden.

Kleuropbouw

Een van de grootste uitdagingen van het digitale full color printen is er zeker van te zijn dat de geprinte kleuren ook daadwerkelijk die kleuren vertegenwoordigen die je ervan verwacht.

Er zijn verschillende mogelijkheden om tot het juiste kleurenspectrum te komen, maar van grote invloed bij het creëren van de kleuren is het begrijpen hoe verschillende apparaten hun kleuren opbouwen.

RGB kleuren

De RGB kleuropbouw werkt met een pixel patroon van Rood, Groen en Blauw licht dat gezamenlijk een full color afbeelding weergeeft. Deze kleuropbouw wordt gebruikt bij b.v. scanners en beeldschermen.

CMYK kleuren

De CMYK kleuropbouw werkt met een pixel patroon van Cyaan, Magenta, Yellow en zwarte inkten of toners die gezamenlijk een full color afbeelding reproduceren. Deze kleuropbouw wordt gebruikt bij nagenoeg alle digitale printers.

Spotkleuren (steunkleuren)

Er zijn veel spotkleur systemen. Maar een van de meest aansprekende is het Pantone Matching System (PMS), een gedefinieerde set van spotkleuren waarvan gebruik gemaakt wordt door drukkers. CMYK printers kunnen spotkleuren alleen maar benaderen.

RGB kleuren CMYK kleuren

Digitaal Full color terminologie

Full color kan je helpen om een nieuwe dimensie aan je uitstralingen te geven, maar werpen wel een aantal nieuwe overwegingen op. Onderstaand tref je een aantal definities aan die van belang zijn bij de juiste keuze van printtechniek.

Full color

Een reproductie van een kleurenafbeelding gemaakt met bepaalde inkten in verschillende hoeveelheden. Het origineel kan bestaan uit een RGB of CMYK bestand.

Spotkleur

De toevoeging van een of meerdere kleuren aan een afbeelding, door gebruik te maken van inkt met die specifieke kleur. Met spotkleuren kunnen geen full color afbeeldingen gemaakt worden.

DPI

Een afkorting voor “dots per Inch”. Een eenheid om de hoeveelheid pixels per maateenheid weer te geven (resolutie). Hoe meer pixels per eenheid hoe scherper en duidelijker de afbeelding.

Kijkafstand

De kijkafstand bepaald in sterke mate de benodigde resolutie. Bij een grotere kijkafstand mag het aantal dpi’s afnemen om toch het gewenste resultaat te behouden.

Om tijd en kosten te besparen dient u een juiste resolutie toe te passen, waarbij rekening is gehouden met de kijkafstand.

Bron: Time Lichtreclame - Adviesbureau